Onder gevelrestauratie kun je meerdere dingen verstaan:

 

1. Herstellen doen we door middel van het verwijderen van oude stukjes en scheurtjes. Deze herstellen we met nieuw voegwerk wat op een dusdanige manier wordt uitgevoerd dat het bijna niet te onderscheiden is van het nog sterke goede oude voegwerk in de gevel. Dit type herstel zal altijd enigszins te zien zijn maar na verloop van tijd trekt het vaak naar het oude voegwerk toe onder invloed van het weer (verwering).

2. Het geheel verwijderen van voegwerk en de gevel stralen, Met deze methode komt de originele kleur van de gevel weer tevoorschijn. Waarna in de originele staat opnieuw wordt ingevoegd. Dit is een optie waar vaak voor gekozen wordt. Hierdoor krijgt het pand zijn originele nieuwstaat terug. Een groot voordeel is dat een goede knip of snijvoeg ook wordt meegerekend ten tijde van een eventuele taxatie van het pand; dit in tegenstelling tot gewoon voegwerk zoals gladvoegwerk of borstelwerk.

 

Wij adviseren daarom ook meestal de gevel en het voegwerk zoveel mogelijk in originele staat te behouden.

 

Het verwijderen van oud voegwerk wordt meestal gedaan door middel van pneumatische verwijdering (voegenbikken). In sommige gevallen is het oude voegwerk echter half vergaan maar nog steeds bikkelhard. In zulke gevallen wordt het oude voegwerk verwijderd door middel van slijpwerk. Hierbij wordt het voegwerk met een slijpmachine en afzuiging eruit geslepen.